Apie gruzinišką duoną

Kepant gruzinišką duoną nenaudojami jokie priedai, ji neturi konservantų, net cukraus. Ją kepant naudojami tik miltai, vanduo, druska ir mielės.

Gruziniška duona kepama specialioje krosnyje, savo forma primenančioje kubilą. Gruziniškos duonos krosnis – molinis arba šamotinių plytų kubilas. Kepamos duonos paplotėliai prilipdomi prie įkaitusių sienelių ir iškepa maždaug per dešimt minučių 300 laipsnių karštyje.

Kad duona būtų kokybiška ir tikrai tokia kaip Gruzijoje, ją ir mūsų kepykloje kepa patyręs kepėjas iš Gruzijos.

Tradicijos

Seniau Gruzijoje kiekviename kieme buvo tokia krosnis, kiekviena šeima sau kepdavo duoną. Tokios krosnys buvo kūrenamos malkomis (tik ąžuolo). Dabar ir Gruzijoje krosnys dažniausiai kaitinamos elektra, nes taip pigiau.

Duona ant gruzinų vaišių stalo yra svarbiausia ir lemia visų vaišių įvertinimą.  Ypač duona svarbi ant vestuvių stalo. Prasta duona gali nubraukti visą stalo turtingumą.

Gruziniškos duonos kepimas – sunkus ir išmanymo reikalaujantis darbas, todėl dažniausiai jį dirbdavo vyrai.

?>